Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Ο MONET ΣΤΟ GIVERNY

O Claude Monet (1840-1926), ο ''πατέρας'' του ιμπρεσσιονισμού, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Giverny της Νορμανδίας το 1883 και μετέτρεψε ένα εγκαταλελειμμένο κτήμα σε ένα ακόμα θαυμαστό έργο του. Από τότε και μέχρι το θάνατό του το Giverny υπήρξε το κέντρο της ζωής του και η έμπνευσή του.
                                                                

                                                                       ΤΟ ΣΠΙΤΙ


        
                                                                         ΟΙ ΚΗΠΟΙ
Ο κήπος στο Giverny χωρίζεται σε δύο τμήματα : το Clos Normand, ένας κήπος γεμάτος λουλούδια μπροστά από το σπίτι και ο Γιαπωνέζικος κήπος ο Water garden στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

                                                                       Clos Normand
Ο σχεδιασμός, τα λουλούδια και τα χρώματα του κήπου ήταν αποτέλεσμα της έμπνευσης του ζωγράφου - ένας ακόμα πίνακας ζωγραφικής.
                                                             The Water Garden
 Ο Monet ήταν τόσο περήφανος γι' αυτό το δημιούργημά του, ώστε προτιμούσε να περνάει εκεί ατέλειωτες ώρες με τους καλεσμένους του. Ο ''κήπος των νερών'' έχει έντονα επηρεαστεί από την αγάπη του ζωγράφου για τη Γιαπωνέζικη τέχνη. Η επιλογή των λουλουδιών τονίζουν τον ανατολίτικο χαρακτήρα του κήπου : μπαμπού , κρίνα, πλατάνια, παιονίες, κλαίουσες.
Η χαρακτηριστική γιαπωνέζικη γέφυρα είναι αντιγραφή από ένα  ''estampe'' του. Ζωγράφισε τη γέφυρα πράσινη σε αντίθεση από τις αντίστοιχες κόκκινες γιαπωνέζικες.
 


 
                                                              Τα Γιαπωνέζικα έργα
Αν και σχεδόν όλα τα έργα τέχνης που βρίσκονταν στο σπίτι έχουν μεταφερθεί στο Marmottan Monet museum, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μια μεγάλη συλλογή από Γιαπ  ωνέζικα έργα τα ''estampes''. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου διακόσια έργα κυρίως του Kitagawa Utamoto και του
Katsushika Hokusai. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου