Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

BURANO


7χλμ. μακριά από τη Βενετία - 40 λεπτά με το βαπορέτο- βρίσκεται το πολύχρωμο νησάκι Burano.
Το νησί - που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα από 4 νησάκια- πρωτοκατοικήθηκε στη Ρωμαική εποχή. Τον 5ο αι. μετά την επέλαση του Αττίλα, οι κάτοικοι από το Altino βρήκαν καταφύγιο στα νησιά της λιμνοθάλασσας, στα οποία έδωσαν τα ονόματα των 5 πυλών της πόλης τους. Στο Burano έδωσαν το όνομα της βόρειας πύλης της Porta Boreana.Τον 16ο αι. το νησί αποκτά φήμη από τις δαντέλες που άρχισαν να φτιάχνουν οι γυναίκες του νησιού - ασχολία που μεταφέρθηκε από τη βενετοκρατούμενη Κύπρο. Λόγω του εμπορίου των δαντελών - που φτάνουν σ΄όλη την Ευρώπη - το νησί βρίσκεται σε οικονομική άνθηση μέχρι τον 18ο αι.
Λέγεται μάλιστα ότι το 1481 ο Leonardo da Vinci επισκέφθηκε το νησί και προμηθεύτηκε ένα ύφασμα που τοποθέτησε στην Αγία Τράπεζα του Duomo στο Μιλάνο. Ακόμα και σήμερα συναντά κανείς στα στενά δρομάκια του νησιού γυναίκες που φτιάχνουν αυτές τις δαντέλες.


Η συνήθεια να βάφονται έντονα χρώματα τα σπίτια, προέρχεται από τη ''χρυσή εποχή'' του νησιού  (16ος -18ος αι), όταν οι γυναίκες των ψαράδων άρχισαν τα βάφουν έτσι, ώστε οι άνδρες τους να βρίσκουν εύκολα το δρόμο μέσα από την ομίχλη της λιμνοθάλασσας.

Το πιό διάσημο από τα χρωματιστά σπίτια, είναι το σπίτι του ''Bepi Sua'' ή αλλιώς το σπίτι του Giuseppe Toselli, που εκτός από λάτρης της ζωγραφικής, ήταν και θυρωρός στον τοπικό κινηματογράφο. Όταν ο κινηματογράφος έκλεισε άρχισε να φτιάχνει γλυκά και το σπίτι του έγινε το ''Bepi delle caramelle''.


Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού είναι η εκκλησία San Martino, με το χαρακτηριστικό καμπαναριό που γέρνει.

       
   Μέσα στην εκκλησία υπάρχει η ''Σταύρωση'' του Giovanni Battista Tiepolo


                                         Το τυπικό γλυκό του νησιου είναι το ''bussola''.
Το τυπικό πιάτο του νησιού είναι το ''risotto de go'', όπου go είναι ένα ψάρι της λιμνοθάλασσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου