Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

ΤΟ ΠΆΝΘΕΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

                                                        
    

Στο όρος της Αγίας Γενεβιέβης, υψώνεται ο επιβλητικός όγκος του Πανθέου. Αρχικά στο σημείο αυτό χτίστηκε ένας ναός αφιερωμένος στην Αγία Γενεβιέβη-πολιούχο Αγία του Παρισιού-για να φιλοξενήσει τα λείψανα της. Το 1744 ο Λουδοβίκος ΙΕ', υπόσχεται να αντικαταστήσει αυτόν τον κατεστραμένο ναό με έναν λαμπρότερο, αν θεραπευόταν από την ασθένεια που έπασχε. Πράγματι το 1757 άρχισε  η κατασκευή του ναού. Το μνημείο αυτό έχει τη σφραγίδα των αρχιτεκτονικών τάσεων της εποχής του : επιστροφή στην αρχαιότητα, ιταλική επίδραση και λατρεία του κολοσσιαίου.
Το 1791 η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε ότι ο ναός αυτός, με το όνομα Πάνθεον, θα γινόταν χώρος ταφής των μεγάλων πολιτών- με πρώτον απ΄όλους το Μιραμπώ, που ήταν πρόεδρός της- και στη μετώπη χαράχτηκε η επιγραφή : ''στους μεγάλους άνδρες, η πατρίς ευγνωμονούσα''. Τα επόμενα χρόνια μετατράπηκε μερικές φορές πάλι σε ναό, μέχρι το 1858 που έγινε οριστικά μαυσωλείο. μετά την κηδεία του Β. Ουγκώ.

Είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίριο σε σχήμα ελληνικού σταυρού- μήκος 110μ, πλάτος 82μ και ύψος 82μ.
Στο κέντρο υπάρχει ένας εντυπωσιακός τριπλός τρούλλος, που προσφέρει πανοραμική θέα του Παρισιού. Το περιστύλιο εμπνευσμένο από αντίστοιχα Ρωμαικά, αποτελείται από 22 κίονες κορινθιακού ρυθμού.
Το ανάγλυφο στο αέτωμα παρουσιάζει την Πατρίδα, ανάμεσα στην Ελευθερία και την Ιστορία να στεφανώνει τους μεγάλους άντρες : δεξιά ο Μιραμπώ , ο Λαφαγιέτ, ο Ρουσσώ, ο Βολταίρος, αριστερά στρατιωτικοί με επικεφαλής το Βοναπάρτη.

Στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά γλυπτά και ζωγραφικά έργα καθώς και τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών. 
Μια σκάλα οδηγεί στην κρύπτη, όπου υπάρχουν συνολικά 61 τάφοι μεγάλων προσωπικοτήτων. Αναμεσά τους του Ουγκώ, του Βολταίρου, του Ζολά, του Μονέ, των Κιουρί, του Αλέξανδρου Δουμά.
Ο τάφος του Ρουσσώ : ένα χέρι με μια δάδα συμβολίζει την επίδραση του έργου του ακόμα και μετά το θάνατό του
Το 1851 ο μεγάλος φυσικός Φουκώ τοποθέτησε στο Πάνθεον το εκκρεμές του και απέδειξε την περιστροφη της γης γύρω από τον άξονά της.
Το εκκρεμές αυτό, σήμερα βρίσκεται στο Musee des Arts et Metiers, ενώ στο Πάνθεον είναι ένα αντίγραφό του.


Τον Ιούνιο του 2014, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, ο φωτογράφος JR, γέμισε το μνημείο  με 4160 φωτογραφίες απλών ανθρώπων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου