Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

ΖΑΝ ΕΜΠΙΤΕΡΝ : Η ΜΟΥΣΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΙΛΙΑΝΙ

Η Ζαν Εμπιτέρν (Jeanne Hébuterne) γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1898 στο Παρίσι, από μια συντηρητική καθολική οικογένεια, που δεν την εμπόδισε όμως να ακολουθήσει τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες. Γράφτηκε έτσι, στην Ακαδημία Τεχνών Colarossi στο Μονπαρνάς, και βρέθηκε στο κέντρο της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης του Παρισιού. Εκεί στα 19 της χρόνια γνώρισε τον Μοντιλιάνι.
Είχε μια παράξενη -γοτθική ομορφιά: γαλάζια μάτια, μακριά καστανά μαλλιά, την φώναζαν ''coconut'' από το σχήμα του προσώπου της και το ωχρό της χρώμα. Ήταν ''ήσυχη, ντροπαλή και εύθραυστη''. Με την ηρεμία  και τα νιάτα της προσέφερε στον Μοντιλιάνι την ισορροπία που του έλειπε.
Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες εκφράζονται μέσα από τη ζωγραφική, τη μουσική -έπαιζε βιολί-και τον σχεδιασμό ρούχων.

Το 1918, μετακομίζουν στη Νίκαια, ελπίζοντας πως το καλό κλίμα της μεσογείου θα βοηθήσει την κλονισμένη υγεία του Μοντιλιάνι και πως θα μπορέσουν να πωληθούν τα έργα του. Εκεί γεννιέται η κόρη τους, που παίρνει το όνομα της μητέρας της Ζαν. (Μετά τον θάνατο των γονιών της ,την υιοθετεί η αδερφή του πατέρα της. Μεγαλώνοντας γράφει τη βιογραφία του Μοντιλιάνι και πεθαίνει από αλκοολισμό).
Τον Ιανουάριο του 1920, ο Μοντιλιάνι πεθαίνει από φυματιώδη μηνιγγίτιδα , 36 χρονών.
Την επόμενη μέρα της κηδείας η Ζαν, 9 μηνών έγκυος, πέφτει από τον 5ο όροφο του διαμερίσματός τους. Δέκα χρόνια μετά βρίσκει τη θέση της δίπλα στον αγαπημένο της στο κοιμητήριο Pere Lachaise του Παρισιού.

                                               O Μοντιλιάνι έφτιαξε 25 πορτρέτα της:

                                                                  
                                                                 Τα δικά της έργα :
Πορτρέτο του Μοντιλιάνι και αυτοπροσωπογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου