Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ

                                                    ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ

Το σημείο κατατεθέν του Εδιμβούργου, ένα από τα πιό παλιά κάστρα της Σκωτίας,είναι χτισμένο στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστειογενή λόφου(Castle Hill). Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα κτιρίων ανάμεσά τους το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας - ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης- η αίθουσα με τα κοσμήματα του στέμματος της Σκωτίας, βασιλικά διαμερίσματα, φυλακές και μουσεία.

Το στέμμα της Σκωτίας

 
Το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας
Στη μία κάθε μεσημέρι (εκτός Κυριακής), ένας κανονιοβολισμός ακούγεται από ένα μεγάλο κανόνι το Tam the Gun. Αυτό ξεκίνησε το 1861 για να ενημερώνει τα πλοία για την ώρα, όταν η ομίχλη δεν επέτρεπε να φαίνεται το ρολόι.
                                                                      
                                                             
                                                                EILEAN DONAN
To Eilean Donan βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι στα δυτικά highlands δίπλα στο μικρό χωριουδάκι Dornie. H ιστορία του ξεκινά από τον 13ο αι. Eilean Donan σημαίνει το νησί του Donnan, ενός Κέλτη Αγίου που μαρτύρησε το 617. Έχει χρησιμοποιηθεί στο γύρισμα πολλών κινηματογραφικών ταινιών - η πιό γνωστή το Highlander.


                                                             ΚΑΣΤΡΟ FRASER
 15 μίλια από το Aberdeen, το κάστρο Fraser του 15ου αι. προσφέρει μια χαρακτηριστική εικόνα της ζωής της αριστοκρατίας της Βικτωριανής εποχής. Ανήκε στη οικογένεια Fraser με ρίζες από τους Ανζού της Γαλλίας και οικογενειακούς δεσμούς με τις βασιλικές οικογένειες της Σκωτίας. Εδώ έγιναν γυρίσματα της ταινίας ''Η Βασίλισσα'' με την Έλεν Μίρεν.

                                                                
                                                            ΚΑΣΤΡΟ STIRLING 

 Ένα από τα πιό ιστορικά κάστρα της Σκωτίας, υπήρξε η κατοικία της δυναστείας των Stewart. Kτισμένο τον 16ο αι. ήταν κέντρο τέχνης, πολιτισμού, αλλά και μεγαλόπρεπων γιορτών για ιππότες, ευγενείς και βασιλιάδες. Σήμερα η ατμόσφαιρα αυτή αναβιώνει από ηθοποιούς και επισκέπτες που περιφέρονται ντυμένοι με κοστούμια της εποχής.

                                                         ΚΑΣΤΡΟ URQUHART  
 Στις όχθες της περίφημης Loch Ness λίμνης βρίσκεται ότι απέμεινε από το μεσαιωνικό φρούριο του 13ου αι. που τουλάχιστον για 500 χρόνια έζησε τις πιό δραματικές στιγμές της ιστορίας των Highlands.

                                                                    ΚΑΣΤΡΟ GLAMIS

 Mοιάζει περισσότερο με γαλλικό κάστρο παρά με μεσαιωνικό φρούριο, γεγονός που οφείλεται στις πολλές ανακαινίσεις-μόνο ο κεντρικός πύργος είναι από την αρχική κατασκευή. Το Glamis αναφέρεται στον ''Μάκβεθ'' του Σαίξπηρ- o Dunkan λέγεται ότι δολοφονήθηκε εδώ από τον Μάκβεθ. Εδώ πέρασε τα παιδικά χρόνια της η βασίλισσα Ελισάβετ και εδώ γεννήθηκε η αδερφή της Μαργαρίτα. Ιστορίες και θρύλοι συνδέονται με το κάστρο : o βασιλιάς Μάλκολμ ΙΙ δολοφονήθηκε εδώ, η χήρα του λόρδου Glamis κάηκε στην πυρά με την κατηγορία της μάγισσας κι ακόμα λέγεται ότι υπάρχει ένα μυστικό δωμάτιο στο οποίο οι ευγενείς έπαιζαν χαρτιά με τον ίδιο το ... διάβολο.

                                                       ΚΑΣΤΡΟ INVERARAY  
 
Στέκεται στις όχθες της Loch Fynes στη δυτική Σκωτία από το 1400. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά το τσάι τους στο tea room όπως επίσης και αυθεντικές σκωτσέζικες γεύσεις. Οι φανς του Downton Abbey το αναγνωρίζουν εύκολα- εδώ γυρίστηκε το επεισόδιο των Χριστουγέννων του 3ου κύκλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου