Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

ΡΑΦΑΗΛ - ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ BINDO ALTOVITI

Τα χαρακτηριστικά του ''Ανθρώπου'' της Αναγέννησης : ομορφιά, ευγένεια, πνευματική καλλιέργεια, φαίνεται  να συγκεντρώνονται όλα στο πρόσωπο αυτού του πορτραίτου του Ραφαήλ, του Bindo Altoviti. Ο Αltoviti γεννήθηκε στη Ρώμη, καταγόταν όμως από μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Φλωρεντίας. Δεκάξι χρονών κληρονόμησε την τράπεζα του πατέρα του στη Ρώμη και πολύ σύντομα έγινε ένας από τους πιό πλούσιους τραπεζίτες της εποχής.

Το οικόσημο των Altoviti
Το πορτραίτο αυτό έγινε περίπου το 1515. Η στάση του σώματος καθώς και η έντονη αντίθεση σκιάς-φωτός δεν είναι χαρακτηριστικά της τεχνικής που χρησιμοποιούσε ο Ραφαήλ εκείνη την εποχή - ειδικά στα πορτραίτα των ανδρών. Η δραματική σχεδόν θεατρική στροφή του σώματος τονίζει τη δύναμη του βλέμματος, το οποίο δείχνει να κατευθύνεται με δύναμη και πάθος προς το θεατή : τη Fiammetta Soderini τη σύζυγό του. Τα αναψοκοκκινισμένα μάγουλα, το χέρι με το δαχτυλίδι που στηρίζεται πάνω στην καρδιά, προσδίδουν αγνότητα και ευγένεια στον έντονο ερωτισμό αυτού του βλέμματος. Ο Bindo και η Fiammeta - κόρη κι αυτή πλούσιας οικογένειας της Φλωρεντίας-παντρεύτηκαν το 1511 και έκαναν έξι παιδιά. Το πορτραίτο αυτό βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας στη Φλωρεντία - μια συμβολική παρουσία καθώς ο ίδιος ζούσε στη Ρώμη. Για τα επόμενα 300 χρόνια ο πίνακας έμεινε στην κατοχή της οικογένειας. Το 19ο αι. εκτέθηκε στο Μόναχο, όπου πολλοί θεώρησαν ότι είναι αυτοπροσωπογραφία του Ραφαήλ. Τελικά αγοράστηκε από τον Αμερικάνο συλλέκτη Samuel Kress o oποίος τον δώρισε το 1945 στην Εθνική Πινακοθήκη Τεχνών της Ουάσιγκτων όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Ο Altoviti εκτός από πλούσιος τραπεζίτης υπήρξε λάτρης και υποστηρικτής των τεχνών και στενός φίλος πολλών σημαντικών καλλιτεχνών της Αναγέννησης: του Leonardo , του Michelangelo, του Vasari και του Cellini.O Ραφαήλ ζωγράφισε γι΄αυτόν την Madona dell ' Impannata, o Vasari πολλά φρέσκο στη βίλλα του στη Φλωρεντία καθώς και έργα θρησκευτικού περιεχομένου για το οικογενειακό του παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων στη Φλωρεντία.ια μπρούτζινη προτομή του -σε μεγάλη ηλικία του B. Cellini βρίσκεται στη Βοστώνη (Isabella Stewart Gardner
O Ραφαήλ ζωγράφισε γι΄αυτόν την Madona dell ' Impannata, o Vasari πολλά φρέσκο στη βίλλα του στη Φλωρεντία καθώς και έργα θρησκευτικού περιεχομένου για το οικογενειακό του παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων στη Φλωρεντία.
Η προτομή του Benvenuto Cellini
Μια μπρούτζινη προτομή του -σε μεγάλη ηλικία του B. Cellini βρίσκεται στη Βοστώνη (Isabella Stewart Gardner museum).
Girolamo da Capri- Bindo Altoviti
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Φλωρεντία πολιτικός αντίπαλος του Cosimo I των Μεδίκων.
Από τον Jacopino del Conte

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου