Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ - Η ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΠΟΛΗ
Πριν 250 χρόνια -το 1769- ο Ισπανός ''κονκισταδόρες'' Γκασπάρ ντε Πορτολά, ανακάλυψε τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Το φυσικό λιμάνι εντυπωσίασε τους Ισπανούς, που γύρισαν το 1775 και έχτισαν την Mission του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στο σημείο που σήμερα είναι η Mission District.
Το 1848 ξεσπά ο ''πυρετός του χρυσού'' όταν ανακαλύπτονται κοιτάσματα χρυσού στα ποτάμια της Καλιφόρνια. Χιλιάδες τυχοδιώκτες- χρυσοθήρες φθάνουν στην περιοχή από Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Μεξικό, με την ελπίδα του εύκολου πλουτισμού. Είναι η περίοδος της Άγριας Δύσης. Έτσι το Σαν Φρανσίσκο από μικρό χωριό μετατράπηκε σε πόλη με 300.000 κατοίκους. Ανάμεσά τους είναι και ένας Γερμανο-Εβραίος μετανάστης ο Λιβάι , ο οποίος έφτιαξε τα πρώτα ανθεκτικά παντελόνια για τις καθημερινές ανάγκες των χρυσοθήρων, το πρώτα τζην Levis.To 1821 η πόλη απελευθερώθηκε από τους Ισπανούς και έγινε μέρος του Μεξικό. Στις αρχές του 20ου αι. η πόλη ήταν εμπορικό-πολιτιστικό-οικονομικό κέντρο της Αμερικανικής Δύσης. Την 18 Μαίου 1906, το Σ.Φ. ισοπεδώνεται από έναν ισχυρό σεισμό 8,3 R ,που θεωρείται η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Προκλήθηκε από το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Από το σεισμό και τη μεγάλη 3μερη πυρκαγιά που ακολούθησε καταστράφηκε το 80% των κτιρίων.( Τα περισσότερα κτίρια ήταν ασφαλισμένα για περίπτωση πυρκαγιάς αλλά όχι για σεισμό, γι αυτό πολλοί κάτοικοι έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους για να εισπράξουν την ασφάλεια). Αν και η πόλη ανοικοδομήθηκε γρήγορα, η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες.Το 1944, στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο Σ.Φ. εκπρόσωποι από 50 χώρες συναντήθηκαν και υπέγραψαν τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στα μέσα της δεκαετίας του 50, αναπτύχθηκε στην πόλη η γενιά των beatnik με τους διάσημους συγγραφείς Τζακ Κέρουακ , 'Αλαν Γκίνζμπεργκ κ.α. Την γενιά των beatnik διαδέχτηκαν οι χίπις. Τη δεκαετία του 60, η πόλη κατακλύστηκε από τα παιδιά των λουλουδιών. Το ''καλοκαίρι του έρωτα'' το 1967, 100.000 απ' αυτούς συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του θρυλικού Haight-Ashbury για να γιορτάσουν τον έρωτα. Η Haight st. και το Golden Park γέμισαν τραγούδια, χορούς, παραισθησιογόνα και αντιπολεμικά συνθήματα. Το Σαν Φρανσίσκο έχει 43 λόφους και είναι η 4η σε πληθυσμό πόλη της Καλιφόρνια με 750.000 κατοίκους.
UNION SQUARE
Πήρε το όνομά της από τις διαδηλώσεις που γίνονταν εκεί, πριν και μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Κατασκευάστηκε το 1850. Τις δεκαετίες 70-80-90, ήταν κέντρο αστέγων.
Πάνω στην πλατεία  το ξενοδοχείο Westin από το 1904, έχει αναφερθεί σε πολλά μυθιστορήματα. Tο Dewey Monument ,ένα μνημείο για να τιμηθεί ο ήρωας του Ισπανοαμερικανικού πολέμου George Dewey και η αμερικανική νίκη επί των Ισπανών, στις Φιλιππίνες το 1898. Επίσης πάνω στην πλατεία βρίσκεται το άγαλμα του George Washington.
 
  CHINATOWN


Η πύλη του Δράκου
    Είναι η μεγαλύτερη κινέζικη συνοικία εκτός Ασίας. Η  ίδρυσή της ανάγεται στο 1848. Ο καλύτερος τρόπος για να μπείτε στην chinatown είναι από την Πύλη του Δράκου (Bush st και Grant st). H Πύλη του Δράκου τοποθετήθηκε εκεί το 1969 - δώρο της κινέζικης κυβέρνησης. Το Sing Chong building (Grant st και California st) είναι ένα από τα πρώτα κτίσματα της πόλης μετά το σεισμό του 1906.
Sing Chong building
H εκκλησία Old St. Mary, χτίστηκε το 1854. Η επιγραφή που είναι κάτω από το ρολόι είναι από εκείνη την εποχή. Το κτίριο της Bank of Canton από to 1891, ήταν η πρώτη τηλεφωνική εταιρεία.
 Παλιοί τηλεφωνικοί θάλαμοι υπάρχουν στην Grant st δίπλα στην εκκλησία και στην Grant st ανάμεσα σε Clay st και Washington st.
Οld St. Mary
Βank of Canton


                                         

RUSSIAN HILL-LOMBARD ST
Στο Russian Hill, η Lombard st , είναι ο δρόμος με τις 8 απότομες στροφές , τη μεγάλη κλίση, και τα πολλά λουλούδια. Το γραφικό κομμάτι του δρόμου, βρίσκεται ανάμεσα στη Hyde st και στη Leavenworth st , έχει μήκος 400μ  και είναι στρωμένος με κόκκινα τούβλα. Ο δρόμος φτιάχτηκε το 1922-23, για να λύσει το πρόβλημα της μεγάλης κλίσης και λέγεται ότι ήταν ιδέα ενός κατοίκου . Στην κορυφή του δρόμου υπάρχει στάση των cable cars. Πολύ κοντά στη Lombard st. είναι το Art Institute, όπου ανάμεσα στα άλλα ύπαρχουν οι φημισμένες τοιχογραφίες του Diego Riviero ( making a fresco).

''Making a fresco'' του Diego Riviera
ALAMO SQUARE -  PAINTED  LADIES
Tα πολύχρωμα σπίτια χτίστηκαν ανάμεσα στο 1849 έως το 1915. Υπάρχουν περίπου 48.000 τέτοια στο Σαν Φρανσίσκο. Χτίστηκαν με βάση τη βικτωριανή αρχιτεκτονική (αρχιτεκτονική του 19ου αι στην Αγγλία της βασίλισσας Βικτωρίας και της βιομηχανικής επανάστασης). Πολλά απ΄αυτά γκρεμίστηκαν με το σεισμό του 1906 και άλλα βάφτηκαν γκρι κατά τη διάρκεια του 1ου και 2ου παγκόσμιου πολέμου. Το 1963 ένας καλλιτέχνης ο Kardum , έβαψε το σπίτι του με έντονο πράσινο και μπλε χρώμα. Πολλοί τον επέκριναν, αλλά οι περισσότεροι άρχισαν να τον αντιγράφουν κι έτσι μέχρι το 1973 πολλά από τα σπίτια της πόλης βάφτηκαν με έντονα χρώματα.

ΠΕΡΙΟΧΗ HAIGHT-ASHBURY
Ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίστηκε από το κίνημα των χίππηδων , τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και την ψυχεδέλεια της δεκαετίας του 60. Σήμερα παρ'  ότι πολλοί μιλούν για τον ξεπεσμό της περιοχής, διατηρεί την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής, με πολλά μαγαζιά- ντοκουμέντα της κουλτούρας των 60's.


Piedmont boutique-1452 Haight st.
GOLDEN GATE PARK
Η περιοχή αυτή μέχρι το 1870 ήταν θαμνώδεις αμμόλοφοι. Τότε ήταν που οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν ότι ήθελαν ένα πάρκο σαν το central park της Νέας Υόρκης. Ο μηχανικός W.H.Hall ανέλαβε το σχεδιασμό του και σε πρώτη φάση φυτεύθηκαν πάνω από 60.000 δέντρα που σύντομα ξεπέρασαν τα 150.000. Το 1903 η βασίλισσα Βιλελμίνα της Ολλανδίας δώρισε στο Σ. Φ. τους δύο ανεμόμυλους του πάρκου.
Ακαδημία Επιστημών
Ένα από τα πιό μεγάλα μουσεία φυσικής ιστορίας παγκοσμίως. Η κατασκευή του άρχισε το 1853, και αρχικά λειτούργησε σαν μια ''κοινωνία μαθητείας'', για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας της Καλιφόρνιας. Η οροφή της είναι καλυμμένη με φυτά της περιοχής. Η λειτουργία του βασίζεται σε πολλά φιλικά προς το περιβάλλον στοιχεία. όπως ανακύκλωση του νερού της βροχής, φυσικό πότισμα φυτών, φυσικό φως στο 90% του χώρου κ ά. Περιλαμβάνει πλανητάριο , ενυδρείο , μια προσομοίωση τροπικού δάσους.
Μουσείο De Young
Tο μουσείο άνοιξε το 1894 , ιδρυτής του ήταν ο M.H.De Young ιδιοκτήτης εφημερίδας στο Σ.Φ. Περιλαμβάνει κυρίως έργα αμερικανικής τέχνης από το 17ο αι. μέχρι σήμερα.
Γιαπωνέζικος κήπος
 Είναι ο παλαιότερος στις ΗΠΑ,δημιουργήθηκε το 1894.
 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου