Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

PONTE VECCHIO


                   Ponte Vecchio - H Kυρία της ΦλωρεντίαςΗ πιο διάσημη και πιο όμορφη γέφυρα της Ιταλίας , έχει χτιστεί στο πιο ρηχό σημείο του Άρνου και η ιστορία της ξεκινά από τα ρωμαiκά χρόνια, στο σημείο που περνούσε η via cassia. Καταστράφηκε πολλές φορές από πλημμύρες και το 1345 ξαναχτίστηκε από τον Taddeo Gaddi σχεδόν στη μορφή που έχει σήμερα. Σε μια γωνιά της γέφυρας-μύθος και ιστορία μπερδεύονται-πιστεύουν οι Φλωρεντίνοι οτι ξεκίνησε ένας αδελφοκτόνος πόλεμος που θα τυρρανήσει τη Φλωρεντία για τους επόμενους αιώνες. Ήταν Πάσχα του 1216, κι ενώ οι καμπάνες ηχούσαν , ένας νεαρός και μάλλον επιπόλαιος ο Μπουοντελμόντι Μπουοντελμόντε , μαχαιρώνεται κάτω από το μπαλκόνι της προδομένης και ασχημούλας αρραβωνιαστικιάς του , από την οικογένειά της τους Αμιντέι, την ώρα που πηγαίνει έφιππος και λευκοντυμένος  στο Duomo να παντρευτεί την καλή του. Έκτοτε αρχίζει ο πόλεμος ''Μπουοντελμόντε-Αμιντέι'' , που μετατρέπεται σε πόλεμο ''Γουέλφων-Γιβελλίνων''.

O  Kόζιμο Α'Τα χαρακτηριστικά καταστήματα της γέφυρας, αρχικά  ήταν κρεοπωλεία και ψαράδικα και δημιουργούσαν έντονο πρόβλημα δυσοσμίας στην περιοχή. Για τους απλούς κατοίκους, αυτό ίσως να μην ήταν σπουδαίο πρόβλημα όσο ήταν για τους Μεδίκους τους άρχοντές τους, που περνούσαν καθημερινά από τη γέφυρα  και ήθελαν να αποφύγουν και την βρωμιά και τον συγχρωτισμό με τον απλό λαό. Τη λύση την έδωσε ο Κόζιμο Α΄ το 1565 αναθέτοντας στον Vasari (καλλιτέχνη και βιογράφο καλλιτεχνών της αναγέννησης) , να κατασκευάσει ένα διάδρομο που να ενώνει το Palazzo Vecchio (κέντρο της διοίκησης) με το Palazzo Pitti ( κατοικία των Μεδίκων).ΓΟ διάδρομος ολοκληρώθηκε σε 6 μήνες , έτσι ώστε να προλάβει τους εορτασμούς για το γάμο του γιού του. Έχει μήκος 1,2 χλμ και περνά πάνω από τα καταστήματα της γέφυρας. Στο νότια είσοδο της γέφυρας κάνει μια μικρή ''παράκαμψη'' , γύρω από τον πύργο Manelli , επειδή οι ιδιοκτήτες του  αρνήθηκαν να τον γκρεμίσουν για να περάσει ο διάδρομος.   Ένα κομμάτι του διαδρόμου περνάει από το πάνω μέρος της εκκλησίας Santa Felicita απ΄όπου η οικογένεια των Μεδίκων παρακολουθούσαν τη λειτουργία αποφεύγοντας -μάλλον από φόβο - την επαφή με το λαό.Ο διάδρομος του Vasari σήμερα φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή -πάνω από 1000- αυτοπροσωπογραφιών από τον 16ο αι. ως σήμερα (ανάμεσά τους έργα των Βελάσκεθ , Σαγκάλ, Ρούμπενς, Ρέμπραντ). Είναι επισκέψιμος μόνο κατόπιν συνεννόησης.)
O Πύργος Manelli

Ο διάδρομος όμως δεν αναβάθμισε την περιοχή της γέφυρας , γι΄ αυτό  ο Φερδινάρδος Ι  το 1593 , αύξησε τόσο πολύ τα ενοίκια των καταστημάτων της γέφυρας ώστε να είναι απαγορευτικά για όλους εκτός από τους κοσμηματοπώλες. Στο κέντρο της γέφυρας τοποθετήθηκε το 1900 , η προτομή του Cellini , φημισμένου γλύπτη και χρυσοχόου της Φλωρεντίας.
Το άγαλμα του Cellini

Το 1940 , τις μέρες της Ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα , ο Μουσολίνι υποδέχεται τον Χίτλερ στην Φλωρεντία. Πριν την επίσκεψη ,αποφασίζει να γκρεμίσει ένα τμήμα του διαδρόμου του Vasari πάνω από τη γέφυρα και να βάλει τρεις μεγάλα παράθυρα , ώστε ο Φύρερ να απολαύσει καλύτερα τη θέα του Άρνου. Η υποδοχή είναι μεγαλειώδης , η Φλωρεντία σημαιοστολίζεται , ο Ντούτσε θριαμβολογεί όμως ο Χίτλερ μετά βίας κρύβει την οργή του για την απερίσκεπτη επίθεση στην Ελλάδα την οποία θεωρεί ''απερίσκεπτο εγχείρημα που θα οδηγούσε σε σίγουρη πανωλεθρία λόγω των καιρικών συνθηκών''.
Τα παράθυρα του...Μουσολίνι


Ίσως όμως αυτή η επίσκεψη του Χίτλερ να ήταν και η σωτηρία της γέφυρας , αφού ήταν η μόνη γέφυρα της Φλωρεντίας που δεν βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το '44.
Από τότε η γέφυρα αν και έχει κινδυνεύσει μερικές φορές από τις πλημμύρες του Άρνου, είναι πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών, κρατώντας ζωντανή μια ιστορία αιώνων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου