Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ- ένα ταξίδι στην ιστορία της Ευρώπης.

Το ταξίδι τους ξεκινά τον 4ο αι. πχ. Πιστεύεται οτι είναι έργο του γλύπτη Λύσιππου και αποτελούσαν τμήμα του ''τέθριππου του Ήλιου'', ενός επιχρυσωμένου χάλκινου τέθριππου άρματος, που προσέφεραν οι Ρόδιοι στους Δελφούς για τη νίκη τους επί του Δημητρίου του Πολιορκητού το 305πχ. (Αν και αυτή είναι η επικρατέστερη άποψη ,υπάρχει και η θεωρία -σύμφωνα με τον Παυσανία-οτι πρόκειται για τους χάλκινους ιππείς της Ολυμπίας , έργο του Απέλλου ).
Από τους Δελφούς ο Νέρωνας τα έφερε στη Ρώμη , όπου τοποθετήθηκαν ατην Αψίδα του Τραιανού.
Η συνέχεια είναι κάπως συγκεχυμένη. Άλλοι πιστεύουν οτι ο Μ. Κωνσταντίνος τα έφερε από τη Ρώμη στην Κων/λη και άλλοι οτι ο Θεοδόσιος Β΄ , τα μετέφερε από τη Χίο στην Πόλη.
Όποια και να ήταν η διαδρομή τους, κατέληξαν στην Κων/λη και τοποθετήθηκαν πάνω από τις πύλες του Ιπποδρόμου.

Αναπαράσταση του Ιπποδρόμου
Κατά την Άλωση της Πόλης το 1204 από τους Βενετούς- 4η Σταυροφορία- η λεηλασία που ακολούθησε ήταν η πιο ανελέητη και συστηματική που είχε γίνει μέχρι τότε στην Ευρώπη. Άλλα έργα τέχνης καταστράφηκαν και άλλα μεταφέρθηκαν στη Βενετία. Λέγεται μάλιστα οτι ο ίδιος ο δόγης της Βενετίας Ερρίκος Δάνδολος, ξήλωσε τα αγάλματα και τα έστειλε στη Βενετία. Εκεί αρχικά κόσμησαν την κατοικία του Domenico Morosini (πρώην δόγη) και τελικά τοποθετήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Τα περιλαίμια τοποθετήθηκαν αυτή την εποχή, για να κρύψουν την κακοποίηση που υπέστησαν κατά την μεταφορά τους από την Κων/λη.
Κατά τη διάρκεια των νικηφόρων πολέμων του Ναπολέοντα, εκλάπησαν και κατέληξαν να στολίζουν την αψίδα του θριάμβου του Carrousel στο Παρίσι. Το 1815 όμως, μετά την ήττα στο Βατερλώ, δόθηκαν στην Αυστριακή αυτοκρατορία και στη συνέχεια επεστράφησαν στη Βενετία. 

Από το 1980 φυλάσσονται στο μουσείο του Αγίου Μάρκου για να αποφύγουν τη φθορά από την οξείδωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου